Новости

Здравје

7 можни причини зошто ви паѓа косата

Дали забележавте дека косата ви опаѓа? Откријте во следните редови зошто тоа може да се случи и како можете да си помогнете да го запрете или барем да го забавите овој процес.

Стрес

Стресот е една од најчестите заболувања на современиот човек. Тоа може да биде и причина за губење на косата, особено ако зад тоа се крие трауматски настан. Се разбира, стресот често се случува кога сме преоптоварени со обврски. Што и да е, ве советуваме да се обидете да ги ублажите симптомите на стрес и да ги отстраните сите непотребни нервози од вашиот живот.

Алопеција

Алопеција е автоимуна болест која предизвикува губење на косата, како и други влакна на телото. За жал, оваа болест погодува се повеќе луѓе, па во моментов има нешто повеќе од 100 милиони луѓе во светот.

Недостаток на хранливи материи

Неправилната исхрана може да доведе до недостаток на хранливи материи во нашето тело, што може да предизвика губење на косата. Ова најчесто се должи на недостаток на витамин Б12 и железо во нашата исхрана. Доколку се сомневате дека ви недостасуваат овие хранливи материи, ви препорачуваме да ја промените исхраната, а препорачливо е да направите тест на крвта и да разговарате со вашиот лекар за резултатите од овој тест.

Хормонални промени

Хормоните можат значително да влијаат на опаѓањето на косата, особено кај жените. Најкритичните периоди се веднаш по породувањето, пред и за време на менопаузата. Доколку забележите нагло опаѓање на косата, а сте ги елиминирале другите причини, ве советуваме да направите анализа на хормоните.

Проблеми со тироидната жлезда

Тироидната жлезда го регулира метаболизмот. Сите абнормалности поврзани со неговото функционирање влијаат на скалпот, а со тоа и на губење на косата. Други симптоми на болест на тироидната жлезда се: нагли промени во апетитот и телесната тежина, нередовна менструација, оток на вратот и забрзано чукање на срцето.

Лекови

Познато е дека луѓето губат коса за време на хемотерапија. Сепак, ова може да се случи и како несакан ефект на многу други терапии, па можете да ги проверите несаканите ефекти од лековите што ги земате доколку се сомневате дека тие се главните виновници за вашето опаѓање на косата.

Генетика

Генетиката често стои зад прекумерното опаѓање на косата кај многу луѓе. Проверете кај членовите на вашето семејство дали имаат или имале сличен проблем и ќе добиете одговор на прашањето дали сте генетски предиспонирани да имате ретка коса и да почнете да oќелавувате прерано. За жал, не можете да ги промените генетските фактори, па се што треба да направите е да ја исечете и исчешлате косата на начин што ќе го скрие опаѓањето, да носите перика или да направите трансплантација на коса, се разбира, само ако сте многу загрижени за загубата на косата.

Извор: aktivni.si

Евротип
SNBROKER
To Top